PENGEMULSI/EMULSIFIER
Emulsi didalam makanan adalah campuran minyak dan air. Secara normalnya ia tidak bercampur dan akan berpisah tanpa pengemulsi. Contohnya Mayonis mengandungi minyak dan air. Pengemulsi yang mengekalkan campuran ini dan tanpanya minyak dan air akan berpisah.
APA ITU EMULSI?
Ada dua jenis emulsi :
1) Emulsi minyak didalam air iaitu emulsi yang mengandungi titisan kecil minyak tersebar didalam air (contoh : ais krim)
2) Emulsi air didalam minyak mengandungi titisan air tersebar didalam minyak (contoh : marjerin)
Kebiasaanya minyak dan air tidak bercampur, oleh itu agen pengemulsi ini memastikan ia stabil dan memastikan ia tidak berpisah kepada dua.
PENGEMULSI DALAM MAKANAN
Tujuan ia digunakan didalam makanan :
a) Menjadikan makanan lebih menarik
b) Memberi kesan kepada struktur dan tekstur makanan
c) Membantu mengekalkan kualiti dan kesegaran makanan
Makanan yang kebiasaanya mengandungi pengemulsi :
Biskut,Toffee,Krimer,Kek,Gula-gula getah,Roti,Dessert beku,Kentang kering,Mentega Kacang,Minuman ringan,Karamel,Salutan Coklat
ASAL DAN PEMBUATAN PENGEMULSI
Contoh pengemulsi yang biasa digunakan didalam makanan ialah monoglyceridess. Ia dihasilkan daripada tindakbalas aisd lemak dengan glycerol. Sumber asli seperti minyak sayuran dan lemak haiwan selalunya digunakan untuk membuat pengemulsi. Antara pengemulsi yang selalu digunakan adalah Lecithin (E322) dan Mono- and di – glycerides. Tanpa pengemulsi makanan banyak makanan tidak boleh dimakan.
1 comment:
di manakah mudah untuk saya mencari bahan emulsifier yang halal di kedai?
Post a Comment